Soms zeg ik dat het leukste deel van het hele ritueel kleuren mengen is.

Ik gebruik meestal acrylverf. 20 jaar geleden gebruikte ik deze verf op een compleet andere manier dan vandaag.  Ik werkte toen alleen nog maar op papier, meestal Steinbach papier. De basiskleuren werden op een palet gelegd en op dat palet zelf werd gemengd. Mijn kleuren ontstonden ook op een andere manier omdat ik bovenop een vaak zwaar aangezette houtskooltekening begon. Ik vermengde die houtskool met veel water en weinig verf. Zo kon ik gedempte kleuren maken.

Vandaag gebruik ik geen houtskool meer, maar ik schilder wel nog steeds met gedempte kleuren. Ik gebruik nog wel zwarte verf in élke kleur, weliswaar in kleine hoeveelheden … soms maar een heel klein beetje. Mijn werk is groter geworden in oppervlakte en mijn oude palet volstaat al lang niet meer voor de hoeveelheid verf die ik vandaag nodig meen te hebben.

Ik schreef dat het leukste deel van het hele ritueel kleuren mengen is, maar kleuren mengen is een ritueel op zich geworden en kan op zichzelf bestaan. Ik kreeg meer de behoefte om grotere hoeveelheden te maken en daar ook variaties op te maken. Ik heb nu al even transparante afsluitbare bekertjes. Op de witte deksels plak ik een plakkertje die een streep van de inhoud krijgt. De stickertjes van lege bekertjes werden mettertijd samengebracht in een schetsboek waar ik nu een ruimtelijk werk mee gemaakt heb.